Personaaltreener ning tema tegevusvaldkonnad - mitte ainult treenimine!

Pealtnäha võib tunduda nagu personaaltreener muuga ei tegeleks - käib lihtsalt klientidega trennis ning rohkem seal nagu väga midagi polegi. Tegelikult on nende tegevusvaldkonnas veel omajagu tegevusi, millega tuleb igapäevaselt toimetada. Kõike selleks, et aidata enda klienti parimal viisil.

Iga klient on erinev ning iga olukord on uus

Ükskõik kui palju personaaltreenerid end ette ei valmistaks, siis tegelikult ei saa kunagi piisavalt valmis olla. Iga klient on erinev ning ta võib seda olla igal päeval. Olgu siin tervislikud nüansid, päevast ja eelnevatest tegevustest mõjutatud motivatsioonitase. Rääkimata sellest, mis ootamatusi treeningute ajal võib tulla. Saal on täis ning masinad hõivatud - okei, tuleb planeeritud treening kiirelt peas ringi mõelda millegi funktsionaalsema peale. Miks mitte kasutada hantleid, kettaid palle? Tuleb välja, et sobivad raskused samuti hõivatud või on tegemist väga limiteeritud varustusega saaliga. Taolisi olukordi ei saa kunagi ette näha, mis tähendab, et personaaltreeneritena peame olema pidevalt valmis ootamatusteks. Võtma vastu kiireid otsuseid ning omama piisavad teadmiste pagasit sellise muutuse sisse viimiseks. Kuid ootamatusi võib tulla välja treeningu ajal kliendi tervislikus seisundis-mingid harjutused on raskendatud, valutunne, ebamugavus? Ehk personaaltreenerina on jäänud piisav eeltöö tegemata?

Tuleb teha korralik eeltöö, millele järgneb pidev korrigeerimine ning jälgimine

Personaaltreener peab olema palju enamat kui lihtsalt KEEGI, kes sulle trennis harjutusi ette näitab ning siis oma teed läheb. Inimesed pöörduvad PT poole individuaalse abi saamiseks. Seega tuleb teha eeltööd kliendi tervisliku seisundi suhtes, kaebuste osas. Kui PT ei ole kõigis oma teadmistes kindel, tuleb kaasata ka teisi tervishoiu valdkonda kuuluvaid inimesi. Seejärel hinnata kliendi treenituse taset, selgitada eelnev kogemus ning panna paika esialgne realistlik plaan, mida hakatakse korrigeerima ning vastavalt arengule muutma. Hea personaaltreener hoiab järjepidevalt enda klientidel silma peal seni, kuni näeb ja tunneb, et klient saab edaspidi juba omal käel hakkama. Nii kaua toimub pidev harjutuste korrigeerimine vastavalt võimekusele, füüsilistele omapäradele ning eesmärkidele. Iga klient on Sinu õpilane, kellele peaksid jagama tarkust ning õpetusi. Harima, kuidas end üles ehitada ning teha seda korrektselt ilma endale viga tegemata.

Abi vajav inimene tahab endale leida just sellist personaaltreenerit. Kedagi, kes on päriselt ka enda olekuga kohal, juhendab, abistab, korrigeerib ning motiveerib.

Personaaltreenerina peaksid just nende punktide omandamise poole püüdlema. Kõik tuleb aja ning piisava enesetäiendamisega.

Siiralt Sinuga,
IntensivePT

Kirsti Vaikla