Kordused ja seeriad - personaaltreeneri ning kliendi pagas

Üks algaja treenija suurim küsimus peitub treeningu mahus. Mida ja kui palju teha.. mis tegelikult üldse loeb palju sa üht ja teist harjutust teed. Teen äkki üldse iga kord täiesti erinevalt nagu tunne on? Õige koht, kus Sind saab aidata personaaltreener.

Ilma struktuuri ning ülesehituseta on väga raske alustada ning areneda

Treeningute puhul mängib suurt rolli distsipliin ning järjepidevus. Seega tuleks enda jaoks teha kogu treeningu protsess võimalikult nauditavaks, samas hoides pidevalt kätt pulsil. Struktuur on tegelikult nii tavatreenija kui ka ühe treeneri suur abivahend. Kust alustada ning kuidas kliendi või enda arengut jälgida? Kindla plaani järgi on alati hea taas edasi areneda ning märgata jõu suurenemist, võhma kasvu jne. Seega on palju kergem nii ennast kui klienti motiveerida ning edasi viia.

Mis on treeningute eesmärk? Alandada rasvaprotsenti, suurendada lihasmassi?

Kõige parem on mingeid tulemusi saavutada teades eesmärki. Siht, kuhu poole liikuda, mis paneb kõik asjad järjest paika loksuma. Tihti peale võib treeningsaalis näha inimesi pisut sihitult rahmeldamas suurte raskustega üpris ebaregulaarses suhtes. Isegi kui sinu eesmärk on lihtsalt olla aktiivsem või on see Sinu kliendi soov, on mõned teadmised alati pigem kasuks. Kuidas hoida end ning mis ühel hetkel on parem treeningu ülesehituse valik.

Kas sina tead, mis suunitlusega on mis kordused ühes harjutuste seerias?

Vanu trennihunte võib tihti kuulda rääkimas seeriatest ja kordustest. Mis pidi? Seeriad koosnevad kordustest. Nt tehakse kangiga kükki 3 seeriat, igas seerias 12 kordust. Ühe lihasgrupi kohta olenevalt üldisest treeningu ülesehitusest on soovitatav teha 1-3 harjutust ning 2-5 seeriat. Keskmine kuldtee ning levinuim treeningviis on 3 seeriat.  Siin kohal on treeneri töö vastavalt kliendi füüsilisele seisundile ning eesmärkidele ja arengule välja töötada vastav treeningkava. Selle põhjal joonistub välja, kui palju tegelikult on vaja ning tehakse.

Küll aga pisut valgust seeriaid moodustavate korduste arvu suunitluses nii tulevastele treeneritele kui harrastussportlastele teadmiseks:

  • 1-3 - maksimaalne jõud

  • 4-8 - põhijõud+lihasmass

  • 8-12 fookuses lihasmass

  • 12-20 vastupidavus ja lihasmass

  • 20+ fookus vastupidavusel

Kõige lihtsam viis areneda on enda progressil silma peal hoides. Pidevat arengut ning tulemusi nähes kasvab ka motivatsioon.

Loodame, et antud artikkel andis juurde pisut vajalikku lisatarkust ning tahet oma teadmisi edasi arendada. Kui tunned, et Sind on paelumas aina enam treenerluse maailm, siis võta julgelt meiega ühendust info@intensivept.ee !

Siiralt Sinuga,
IntensivePT

Kirsti Vaikla