Kuidas ära tunda ületreeningut ning mida selle korral teha?

Treeninguid tehes on meie eesmärgiks tugevdada organismi ning suurendada kehalist sooritusvõimet. Küll aga on arengus väga tähtis ületreeningu märkamine ning selle ennetamine. Ebapiisava taastumise korral võime märgata hoopis ületreenitust ning sportlike tulemuste kahanemist.

Mis võivad põhjustada ülekoormust treeningute puhul?

Tegelikult põhjuseid on mitmeid ning tihti võtame neid liiga kergekäeliselt. Kerge väsimus peale treeningut on täiesti normaalne. Oleme hakkama saanud suure tööga, kuid kui olukord on pidev, tuleb vaadata asja veidi põhjalikumalt. Sagedasemad põhjused on:

 • liiga intensiivne treening-koormus

 • liiga sage treenimine

 • treenimine organismi nõrgas seisundis (nt haiguste korral)

 • harjutuste sooritamine vale tehnikaga

 • vähene arenemisruum ehk pidev ühesugune treeningrutiin

 • treenimine läbi valu

Kuidas ära tunda ületreeningu seisundit?

Kõik on alati individuaalne ning samuti on ka ületreeningu tunnuste puhul. Kuid üldiselt võime märgata jõu ning treening-soorituse kiiruse vähenemist. Samuti vähenev vastupidavus, koordinatsioon ning tekivad vead tehnikas. Võid tunda lihastes valu, pinget, kurnatust, kangust. Nende puhul on tegemist peamiste ning kõige levinumate tunnustega. Kuid välja võib veel tuua ka:

 • seisak sportiklus arengus

 • treeninghuvi langus

 • isutus, seedehäired

 • unehäired

 • pulsi aeglane taastumine koormuse järel

 • suurem vastuvõtlikkus haigustele

 • puhkeoleku pulsisagedus on suurenenud üle 10 löögi/min

Kuid kuidas ära hoida ületreeningu seisundisse jõudmist?

Kõige olulisemaks on siin kohal optimaalne treeningkoormus, mille järel on vajalik piisav taastumisprotsess. Eriti kui intensiivsus on kõrge ning treeningud on tihedad. Esimeste koormusjärgsete tundide jooksul on väga oluline taastada vedelikukaotus ning energiavarud. Juua vett ning taastada elektrolüütide tase organismis ning tarbida kvaliteetset süsivesikut ja valku.

Järgneval päeval vältida kohest tugevat koormust samale lihasgrupile. Hoida taaskord enda keha hüdreeritud ning täis kvaliteetset kütust ning miks mitte teha üks aktiivsem taastumine. Selleks võib olla ka mõnus puhkus väljas jalutuskäiku tehes, massaaži või veeprotseduure nautides. Teha taastuv treening hoopis basseinis. Või nagu mainitud, siis teha järgnev treening, kuid kindlasti lasta eelnevalt tööd teinud lihasgruppidel taastuda ning koormust anda teisele grupile.

Kuula enda keha ning vaata, mis ta ütleb sulle. Edasi liikumine ning areng on meeletult olulised, kuid vaata märke, mis su keha annab. Vajadusel võta hetk puhkamiseks, et uue energiaga treeningsaalis enda eesmärkide poole edasi liikuda.

Kui tunned, et vajaksid pisut abi ning oled jäänud enda tegemistega pisut kinni, siis võite alati meiega ühendust võtta info@intensivept.ee .

Saame soovi korral uurida, kes meie treeneritest on hetkel saadaval, et aidata Sul liikuda oma eesmärkide suunas tervelt ning jätkusuutlikult!

Siiralt Sinuga,
IntensivePT

Kirsti Vaikla