Prediabeet ehk üks aste enne päris diabeeti haigestumist

Prediabeet on diabeedi eelne seisund. Kahjuks on tänapäeval rasvumine ning sellega kaasnev II tüüpi diabeedi ilmnemine suureks probleemiks. Küll aga varasel avastamisel saame diabeedi arenemist ära hoida. Ülemaailmsed ravimiuuringud on näidanud, et elustiili muutusega on võimalik ära hoida ligi 58% II tüüpi diabeeti haigestumist.


Tegemist on tänapäeval kasvava ning tõsise probleemiga

Liikumisharjumused vähenevad ning toitumisharjumused muutuvad mugavamaks, kuid seetõttu kehvemaks. Prediabeet on tihti kaaslane ka südameveresoonkonnahaigustele. Euroopa suuremates kliinikutes tehtud uuringu käigus võeti luubi alla ägeda müokardiinfarktiga haiged. Leiti, et neist oli 36%-l prediabeet, 22% inimestest said diagnoosiks diabeedi. Seega kõigest 42% haigetest olid normaalse veresuhkru näiduga. Seega juba väiksem veresuhkru tõus on seotud tõsisemate haigestumise riskidega.


Kuidas elustiili muutus ning parandus mõjub prediabeedi ning II tüüpi diabeedi haigestumise riskile?

Oluline on inimesi harida ning tõsta teadlikust toitmuse ja treeningutega kaasnevatest positiivsetest mõjudest. Selleks on vaja inimest asjatundlikult ning korduvalt nõustada. Elustiili muutusega kaasneb tihti parem elukvaliteet. Korralikum toitumine ning saadakse kätte vajalikud toitaineid, vitamiinid ja mineraalained. Füüsiline aktiivsus ning tugevdatakse südant, soodustatakse rasvapõletust ja kaalulangust. Parandatakse kolesterooli ja veresuhkru näitu.Terve elustiiliga hoiame ära haiguste ning tüsistuste tekke. Pikendame eluiga ning oleme terved veel pikki aastaid.


Siiralt Sinuga,
IntensivePT

Kirsti Vaikla