Vesi - tervise ning eduka treeningu alus

element5-digital-499987-unsplash.jpg

Paljud inimesed ei teadvusta endale korralikult vee tarbimise olulisust. Ei mõelda, millist kasu see su kehale tegelikult annab rääkimata selle vältimatust vajadusest. Populaarne on hoopis haarata treeningule eelnev kohv ning seejärel seada sammud treeningsaali.

Lahutamatu osa sinu tervislikust eluviisist ning paremast enesetundest

Millegipärast on inimestel raske tarbida piisavas koguses vett. Samas suhkruid täis jooke on kordades kergem tarbida. Kuid uuringud on näidanud, kuidas korralik vee tarbimine alandab keha stressitaset, hoiab ainevahetuse paremas tasakaalus ning kiirendab seda. Ainevahetus toimib läbi keemiliste muundumisprotsesside, mis kõik vajavad korrektseks toimimiseks vee keskkonda. Tegemist on siiski väga hea lahustiga.

Enesetundel ning vee tarbimisel on suur seos. Kui sind või su klienti painavad pidevad peavalud, väsimustunne, kehv sooritus jõusaalis, halb uni või nahaprobleemid - võib olla põhjuseks just ebapiisav vee tarbimine. Hommikul keha äratamiseks klaas vett on alati hea mõte. Samuti on ääretult oluline haarata oma vesi trenni kaasa!

Treeninguga kaasneb märkimisväärne higistamine ning veekaotus

Keha teeb palju tööd ning higistades kaotad suurtes kogustes vedelikku. Alati ei tähenda, et õige aeg on vett tarbida siis, kui meeletu janu sind valdab. Seda tuleb teha varem just selle vältimiseks. Seega treeningu aegne pidev vee tarbimine on kindlasti tähtis. Samuti ei tohiks unustada vee olulisust enne ning pärast treeningule järgnevat taastumisperioodi.

Suurema treeningkoormuse ning sportlaste korral on  füsioloogiliselt efektiivsem tarbida sobiva koostisega spordijooki. Miks? Loomulikult sobib alati tavaline vesi väga hästi, kuid spordijookides on lisaks süsivesikuid ning elektrolüüte. Viimased on tuntud kui abinõuna hoidmaks närvid funktsioneerivana, lihased tugevana ning liikuvuses, kiirendada taastumist, tõsta sooritust ning hoida stressitaset kontrolli all.

Igapäevane eesmärk oleks enda keha hoida hüdreerituna. Kuid eelkõige pöörata tähelepanu suurenenud treeningkoormuse korral. Mõistlik on juua sageli, kuid väiksemates kogustes, et säilitada keha pidev vedeliku tasakaal.

Siiralt Sinuga,
IntensivePT


ToitumineKirsti Vaikla