Kas tarbid ehk liiga vähe süsivesikuid?

Personaaltreeneri koolitus

Inimesed päris tihti kardavad seda sõna “süsivesikud”. Seda seotatakse kui pahalast, millest eemale hoida. Küll aga on oluline alati jälgida toitainete kvaliteeti. Kust see süsivesik tuleneb? Tegelikult on tegu meie keha primaarse energiaallikaga, mida meie keha vajab igapäevasteks toimetusteks ning normaalseks funktsioneerimiseks. Hetk, mil tõmbame enda süsivesikute tarbimise liiga madalale, võivad ilmneda erinevad probleemid ja murekohad meie tervises.


Sa tunned end pidevalt väsinu ning jõuetuna

Nagu sai mainitud, siis tegu on primaarse energiaallikaga ehk siis esmase kütusega, mida keha elulisteks funktsioonideks kasutab. Juhul kui sinu igapäevases toitumises on süsivesikute osakaal liiga madal, võid tunda järsku energia langust. Suudame enda veresuhkru taseme viia tavapärasest harjutust kõvasti madalamale. See võib meil lisaks väljenduda peavalus, võimetuses keskenduda ning pidevas väsimuses.


Meeletud magusa isud ning söögihood

Millest tekivad isud? Sellest, et sinu keha ei saa kätte piisavalt vajalikke toitaineid. Samamoodi on ka süsivesikutega kui sa neid piisavalt ei saa. Kui sa tunned, et toitud piisavalt, kuid endiselt kimbutavad sind isud, siis ehk ei ole toidukorrad piisavalt tasakaalustatud süsivesikute, rasvade ja valkude suhtes? Peame enda toidukordadest saama ka piisavalt süsivesikuid, et seda defitsiiti ära hoida. Pigem täita see kvaliteetse süsivesikuga kui langeda isude ja söögihoogude kätte.


Seedeprobleemid

Tihti toitained, mis on kõrge süsivesikute sisaldusega on rikkad ka kiudainete poolest. Kiudained aitavad meil hoida korras enda seedimist. Seega tarbides vähem süsivesikuid kui tavaliselt võib sind viia puhituse tundeni, ebamugavuseni seedesüsteemis, mida sa muidu tavapäraselt ei ole tundnud. Väiksem süsivesikute+kiudainete kogus seedesüsteemis annab tunda ka seedesüsteemis väiksema mahu liikuvuses. See viib seeditud toidu aeglasema liikumiseni seedekulglas.


Oluline on hoida enda toidulaud tasakaalustatu ning mitmekülgsena. Oluline on saada kätte kõik vajalikud mikro-ja makrotoitained, et meie keha saaks igaks funktsiooniks korrektselt talitleda.


Siiralt Sinuga,
IntensivePT

ToitumineKirsti Vaikla