Jooksuhooaeg on jälle käes!

Ilmselt on igaüks meist kuulnud kedagi rääkimas kuidas jooksulindil jooksmine on parem kui õues või vastupidi. Õues jooksmine võib stabiilsust parandada, sundides liikuma pidevalt muutuval maastikul, samas kuid jooksulint sunnib Sind hoidma kiirust, mille üle Sul väljas joostes nii suurt kontrolli ei ole.

Tegelikult pole jooksulindil ja väljas jooksmise eelistuste kohta üht õiget või valet arvamust, seega vaatame üle millised on jooksulindil ja väljas jooksmise plussid ja miinused. Hetkel küll puudub enamikel meist võimalus jooksulindil joosta, kuid see-eest saad seda postitust lugedes teada, mis on väljas jooksmise eelised ja kitsaskohad.

2.png

Väljas jooksmise plussid

Õues jooksmine on tasuta ja Sind ei piira jõusaali lahtioleku ajad ega masinate kättesaadavus. Samuti saad oma treeningutega jätkata kodust eemal olles. Jooksmine on suurepärane võimalus uue koha avastamiseks.

Sa jooksed värskes õhus ja saad nautida end ümbritsevat keskkonda - uuringud näitavad, et väljas treenimine parandab meie tuju ning meeleolu.

Sul on täielik kontroll oma kiiruse ja tehnika üle - teed 20-sekundilise spurdi siis, kui Sulle sobib või aeglustad hetkeks just siis kui tunned vajadust.

Juhul kui treenid võistluseks, valmistab väljas treenimine Sind paremini ette, kuna jooksed mitmekesisel pinnal, millel on erinev kalle ja ebatasasus. Variatsioon vähendab ka koormust jalgadele, põlvedele, puusadele ja seljale, mis vähendab ülekoormusvigastuste ohtu. 

Kõik välised visuaalsed ja helilised muljed panevad Sind tundma, et aeg möödub kiiremini ja tõenäoliselt koged, et treening kulgeb lihtsamini kui sisetingimustes.

Pikemate vahemaade läbimine võib olla motiveeriv, kuna isegi kui Sa pole motiveeritud jätkama, pead koju jõudmiseks ikkagi läbima seatud marsruudi.

Väljas jooksmise miinused

Väljas joostes on ühtlast kiirust on raske kontrollida, eriti kui treenid intervalltreeninguna, mis raskendab seansside ajal progressi jälgimist. Tulemus selgub alles pärast jooksu lõppu ja kui näed aega, vahemaad ja pulssi (v.a. juhul kui jälgid seda pidevalt pulsikella kaudu).

Ilm võib õues õrnalt öeldes olla ebameeldiv, eriti meie kliimas sügiseti ja kevadeti. Erinevate ilmade ja temperatuuridega õues jooksmiseks on vajalik ka suurem garderoob koos erinevate jooksuriietega.

1.png

Jooksulindi plussid

Sisetingimused pakuvad kontrollitud keskkonda, kus tead, et kunagi ei saja, ei puhu ega ole liiga külm ega liiga kuum - väljas joostes on kuuma ilmaga on oht vedelikupuuduse tekkeks, samas kui jääl või lumel jooksmine võib olla ohtlik.

Teatud ajavahemike järel on progresseerumist väga lihtne kontrollida. Võid nt. suurendada iga läbitud intervalltreeningu korral 0,1 km/h. Õues on arengut palju raskem kontrollida, kuna paljud välised tegurid mõjutavad tulemust.

Vigastuste ja võõrutusravi korral on suur eelis, kui saad lõpetada kohe, kui vigastustunne hakkab tekkima. Asjaolu, et jooksulint on ka täiesti tasane, vähendab ka riski koormata liigselt vana venitust või astuda vigastatud põlvega valesti.

Jooksulindi miinused

Siseruumide õhk on õues treenimisega võrreldes tavaliselt kehvem ning ei paku seda sama värskendavat tunnet.

Üht pidi pluss, et jooksulint on tasane, võib olla ka miinuseks - kui Sinu eesmärgiks on hiljem treenida või võistelda välitingimustes, on vigastuste oht suurem, kuna oled harjunud tasase pinnasega. 

Lindil on raske jooksutehnikat treenida. Lühikesi jooksuspurte on väga keeruline trenažööril joostes teha, kuna jooksul kiiruse määrab jooksulint mitte jooksja ja tema jooksutehnika.

Sa ei kasuta kõiki oma lihaseid nagu väljas joostes - enamikul jooksulintidel ei ole allapoole kaldega funktsiooni, mis tugevdaks sääreluu eesmisi lihaseid jalgade esiosas. Samamoodi ei tee Sa jooksulindil pöördeid, mis aitab Sul oma külgsuunalist liikumisvõimet parandada.

Kokkuvõte

Õues jooksmine on paljude jaoks toredam kui jooksulindil jooksmine, samas kui soovid täpsemat infot kiiruse ja tempo kohta, siis võib olla kasulikum joosta jooksulindil, et saada võrreldav tulemus. Kõik oleneb Sinu individuaalsetest vajadustest ja eesmärkidest.


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel.

Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan