5 sammu lõuatõmbeni

Lõuatõmbed on väga tõhus harjutus ülakeha tugevdamiseks, kuid selleks, et jõuda esimeseni lõuatõmbeni on Sul vaja arendada ülakeha jõudu teiste harjutuste abil. 

Millest alustada?

1. Testi oma füüsilist võimekust

Kui Sa ei ole kunagi või ammu lõuatõmbeid teinud, siis ainuke võimalus füüsilise võimekuse hindamiseks lõuatõmmete puhul on lihtsalt proovimine. Proovi teha kasvõi üks lõuatõmme. Ning kui üks on tulnud, siis proovi teha nii palju, kui suudad. See samm on vajalik algseisu fikseerimiseks ja progressi jälgimiseks. Kindlasti oleks hea, kui keegi (treener või sõber) jälgiks ja hindaks Sinu sooritust. Kui aga sellist võimalust ei ole, siis hea on ennast filmida: nii saad oma sooritust ise hinnata või küsida nõu teistelt.

2. Arenda seljalihaste jõudu

Kuna lõuatõmbed eeldavad suures osas seljalihaste tööd, siis on oluline treenida selja lailihast, romb- ja trapetslihaseid. Toome välja mõned harjutused, mis aitavad Sul treenida seljalihaseid:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3. Reverse pull-ups

Järgmiseks sammuks on reverse pull-ups. See tähendab seda, et Sa alustad harjutust üleval, ning seejärel tuled aeglaselt alla. Selle harjutuse puhul Sa ei tõmba ennast üles, vaid tuled võimalikult aeglaselt alla. Võid proovida ka hoida ennast võimalikult kaua ülemises asendis (mil lõug ulatub üle kangi) või keskel (mil küünarnukid on ca täisnurga all).

4. Assisteeritud lõuatõmbed

Kui esimesed kolm sammu on läbitud, siis võiks lõuatõmmete juurde tagasi tulla. Esialgu aga oleks hea teha assisteeritud lõuatõmbeid. Selleks on mitu võimalust: trenažööri, kummilindi või ka sõbra abil lõuatõmbed. Assisteeritud lõuatõmbeid on lihtsam sooritada, kuna Sa ei treeni kogu oma keharaskusega, ning seepärast on need head õige tehnika harjutamiseks ning lihasjõu arendamiseks.

5. Nüüd proovi uuesti

Mäletad esimest punkti? Selleks, et hinnata oma arengut, tuleb testida oma füüsilist võimekust. Nagu ka esimese punkti puhul, proovi kasvõi filmida oma sooritust või palu kedagi, et tema jälgiks Sinu tehnikat. Ideaalis võiks see olla sama inimene, kes on Sind aidanud algseisu fikseerimisel. 

Pea meeles, et lõuatõmmete (nagu ka teiste harjutuste) puhul on võtmesõnaks järjepidevus.


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan