Kuidas treenida rinnalihast

Lisaks laialt levinud rinnalt surumise harjutusele on olemas ka palju muid võimalusi, kuidas treenida rinnalihast. Rinnalihast saab treenida kasutades selleks nii oma keharaskust (nt kätekõverdusi tehes), kui ka jõusaali varustust.

Hantlite surumine ja lendamine horisontaal- või kaldpingil

Sarnaselt kangi surumisele võib rinnalihase treenimiseks kasutada ka hantleid. Hantlite surumine on üdiselt raskem variant, kuna eeldab rohkem kontrolli. Sellise harjutuse puhul iga käsi töötab iseseisvalt ning meil ei ole võimalust kompenseerida ühe käe nõrkust. Seepärast kasutatakse hantlite surumisel üldiselt väiksemaid raskusi. 

 
 

Kuidas aga pingi kaldenurk meie treeningut mõjutab? Treenides rinnalihast erinevate nurkade alt, saame me rohkem rõhku panna rinnalihase kas ülemisele, kesk- või alumisele osale. Kaldpingi positiivse nurga all treenimisel (nagu allpool oleval videol), läheb põhirõhk rinnalihase ülemisele osale. Horisontaalpingil surumisel töötab rohkem rinnalihase keskosa, ning negatiivse nurga puhul liigub põhirõhk rinnalihase alumisele osale.

 
 

Sarnaselt surumisele võib hantlitega teha ka lendamisharjutust. Ka lendamist võib teha erinevate nurkade alt.

 
 
 
 

Trosside ristamine plokil

Heaks alternatiiviks kangile ja hantlitele on ka plokksüsteem, mis samuti võimaldab treenida rinnalihast erinevate nurkade alt.

 
 

Madal lendamine plokil

 
 

Surumine plokil

 
 

Rinnalihase treenimine trenažööril

Tänapäeva jõusaalides on olemas palju erinevaid trenažööre, mille abil saab rinnalihast treenida.

 
 
 
 
 
 

Trenažöörid on kindlasti heaks mooduseks, kuidas treenida, kuid need ei sobi kõigile. Liigeste liikuvus võib olla trenažööril treenimisel takistuseks või teha treeningu ebameeldivaks. Seepärast kliendiga töötamisel tasub alati küsida tagasiside ning kohandada treeningut kliendi jaoks meeldivaks ja sobilikuks.

Kokkuvõtteks võib öelda, et rinnalihase (nagu ka iga teise lihase) treenimiseks on olemas palju erinevaid võimalusi, seega ei tasu teha vaid neid harjutusi, mida teevad kõik, vaid tuleks lähtuda treeningu eesmärgist ja individuaalsetest eripäradest.


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan