Keha ja stress

Kõik me oleme stressist palju kuulnud, kuid kas me päriselt mõistame, mis on stress ja kuidas see meid mõjutab? Stress ei ole seotud vaid närvipingega - see on palju ulatuslikum nähtus. Stress on universaalne kehaline reaktsioon erinevatele ärritajatele. Stressifaasist ja teatud indiviidi stressitaluvusest sõltuvalt võib keha reageerida erinevalt. Mõnikord paneb stress meie keha efektiivsemalt tööle. Teiseks äärmuseks on aga see, kui tekib kurnatus ja inimene pole võimeline tegutsema.

Selles artiklis vaatame lähemalt seda, kuidas meie keha stressile reageerib ja kuidas me saaks ennast ise aidata.

Jälgi oma õlgu

Õlgade positsiion on üks selgemaid märke, millele tähelepanu pöörata. Oled kindlasti kogenud ja märganud, kuidas tõusevad Sinu õlad siis, kui Sul on külm. Täpselt samamoodi reageerib Sinu keha ka emotsionaalsele stressile. Mõlemal juhul püüab keha võtta kaitsepositsiooni. See toimub alateadlikult, ehk põhimõtteliselt automaatselt, ning seda ei saa me kontrollida. Küll aga me saame märgata seda muutust! Niipea, kui märkad, et Sinu õlad tõusevad ja liiguvad ette, tee paar eest taha õlaringi, vii õlad taha, siruta selg ja suru õlad alla. Kontrolli, et õlad ei tõuseks jälle ja hoia selg sirge. See aitab Sul stressiga toime tulla!

Hinga sügavalt

Nagu ka varem öeldud, stressi mõjul võtab meie keha kaitsepositsiooni, püüdes kaitsta meid välisfaktorite eest. Ärevuse, ärrituse ja muu stressi puhul lähevad kõhulihased pingesse ja diafragma tõmbub kramplikult kokku. See takistab kopsude optimaalset tööd ning hingamine muutub katkendlikuks ja pinnapealseks. Me hingame tavalisest kiiremini, samas aga halveneb organismi hapnikuvarustus.

Heaks uudiseks on aga see, et hingamine on meie keha ainus autonoomne funktsioon, mida me siiski saame kontrollida. Proovi hingata sügavalt ja rahulikult! See aitab Su kehal lõõdvestuda ja pingetest vabaneda.

Võta paus

Tavaliselt märkame stressi juba siis, kui on hilja. Kiire elutempo, suured kohustused, pingeline töökeskkond - kõik see mõjutab meid olulisel määral. Jälgi oma enesetunnet ning märke, mida Sulle keha “saadab”. Ära oota läbipõlemist, vaid võta paus siis, kui seda vajad. Ole kindel, et ka kõige kiiremal perioodil on parem minna korraks õue jalutama ja siis asuda tagasi töö juurde, kui istuda kurnatuses arvutiekraani taga ja püüda midagi valmis teha. Peale pausi töötab su pea efektiivsemalt ja probleemid lahenevad palju kiiremini!

Jälgi, mida keha Sulle ütleb ja hoia ennast! 


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan