Platseebo ja notseebo

Kindlasti tead, kuivõrd olulist rolli mängib meie elus motivatsioon. Just motivatsioon paneb meid tegutsema ja oma eesmärkide suunas liikuma. On olemas kaks motivatsiooni tüüpi: sisemine ja välimine motivatsioon. Tõsi küll, välimine motivatsioon ei oma pikaajalist efekti, kui sisemine motivatsioon puudub. Selles artiklis aga räägime Sulle hoopis platseebo ja notseebo efektidest: mida nad endast kujutavad ja kumba nendest tuleks oma kliente motiveerimisel kasutada.

 
 

Mõttejõud

Oled kindlasti kuulnud, kuivõrd suurt mõju omab meie mõttejõud. Ainuüksi mõte võib muuta ja mõjutada meie elu olulisel määral. Just sellel põhimõttel toimivad ka platseebo ja notseebo efektid: üks on suunatud positiivsetele, teine aga negatiivsetele uskumustele. Teisisõnu platseebo on meie aju programm, mis paneb meid mõtlema positiivselt (nt “saan hakkama!”, “olen tugev!”, “kõik on saavutatav!”). Seevastu notseebo on meie arengu suur ja ohtlik pidur: see mitte ainult takistab edasiliikumist, vaid võib põhjustada haigusi või traumasid (nt “kui tõstan kangi, siis vigastan selga”, “homme ei saa püsti” jne). Notseebo on väga ohtlik ja tihtipeale on see seotud inimeste hirmudega. Inimesed kardavad end trennis vigastada ning selliste ütlustega justkui hoiavad ennast ja väldivad erinevaid harjutusi. Tegelikkuses aga seliste mõtetega tekitavad nad endale vigastusi, kuna usuvad siiralt, et nad seda ka saavad.

Kuidas töötada kliendiga, kellel on hirm trauma saada?

Esiteks, märka, et kliendil on hirm. Selleks jälgi kliendi käitumist ja räägi temaga avatult. Püüa mõista kliendi hirmu ning aru saada, kust see tuleneb. Hirm võib olla tekkinud kliendi varasema kogemuse või näiteks kellegi ütluse põhjal. Näita kliendile, et Sa päriselt teda mõistad ja siis püüa seletada, et tegelikult on inimkeha piisavalt tugev, et trennikoormusi taluda. Julgusta teda esialgu tegema harjutust ilma lisaraskuseta, et klient saavutaks enesekindlust ja vabaneks hirmudest. Seejärel tõsta järk-järgult koormust. Ära unusta teda kiita ja motiveerida - nii tekitad platseebo efekti, mis viib edasi!

Motivatsioon

Üks asi on olemasolevate hirmudega ja nendest tuleneva notseebo efektiga võitlemine, teine asi on aga uute negatiivsete uskumuste tekke vältimine. Sina personaaltreenerina oled oma klientide jaoks eeskujuks! Häälesta neid positiivsele lainele. Tee kõike, et Sinu klient naudiks trenni! Aita tal märgata arengut, julgusta ja motiveeri teda!


Jõudu tööle!


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan