Peale trenni sauna? Kas ikka tasub?

Kõik me oleme sauna kasulikkusest palju kuulnud. Saun parandab üldist vereringet, aitab surnud naharakkude eemaldamisele kaasa, kiirendab ainevahetust ja aitab kehal toksiinidest vabaneda. See pole vaid pesemise või ravimise koht. Tihtipeale on saun tore koht, kus kohtuda sõpradega või lõõgastuda peale tööpäeva. 

Oled kindlasti märganud, et paljudes spordiklubides on saun olemas. Kas aga tasub enne või peale trenni sinna minna ja millega tuleks kindlasti arvestama?

Vastunäidused sauna minekuks

Kuigi saunaskäimisel on palju positiivseid mõjusid, ei tohiks unustada vastunäidustusi. Sauna ei tasuks minna, näiteks maohaavandite ja maksapõletiku korral, pärast liigeseoperatsiooni kuni kõik õmblused on paranenud, lahtiste haavade või põletikuliste nahahaiguste korral. Kui Sa pole kindel, konsulteeri kindlasti oma arstiga


Treening ja saun

Sinu eesmärgist sõltuvalt võib saun kas aidata arengule kaasa või mõjuda hoopis vastupidiselt. 


Kui Sinu eesmärgiks on lihasmassi kasvatamine, siis saunaminek peale trenni võib Sinu arengut oluliselt pidurdada. Treeningu ajal kulutad aega selleks, et suunata verd lihastesse. Kuna saunas peab meie keha kõrge välistemperatuuriga võitlema, siis liigub veri lihastest välja ja aitab keha termoregulatsioonile kaasa (toimub keha jahutamine läbi higistamise). Sel juhul on saunaminekul peale trenni negatiivne efekt.


Samuti peaks saunast loobuma peale intensiivset treeningut. Selline trenn tekitab organismis vedelikupuudust, tõstab vererõhku ja pulssi. Kuna samad protsessid toimuvad ka saunas, ei tasu oma südant liigselt koormata ja veelgi suuremat vedelikupuudust organismis tekitada.


Samas aga võib saun mõjuda mõnusalt taastavalt peale mitte intensiivset füüsilist aktiivsust. 


Massaaž, venitus, saunakülastus - kõik need on puhkuse ja taastamise tagamiseks kasutatavad meetodid. Et saaksid saunat päriselt nautida, parem on siiski leida selleks eraldi päev. Nii tagad parema efekti! Aga ära unusta ka neid asju:

  • Joo palju vett!

  • Ära ole saunas liiga kaua!

  • Jälgi enesetunnet ja väldi ülekuumenemist!


Hüva leili!


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan