Jõusaali ABC

Soovid hakata treenima, aga ei tea, millest alustada? Jõusaal on Sinu jaoks midagi hirmutavat? Sa ei tea, kuidas kõik need masinad töötavad ja kuidas neid kasutada? Ära muretse! Selles artiklis leiad juhendi, mille järgi võid oma esimesi samme julgemalt astuma hakata.

Eesmärk

Kui Sa juba mõtled jõusaali külastuse peale, siis on Sul kindlasti selleks oma põhjus olemas. Isegi siis, kui Sinu motivatsioon on esmapilgul väljastpoolt tulnud (nt sõber kutsus trenni või said jõusaali paketti soodsa hinnaga), ole kindel, et motivatsioon on Sinu sees juba ennem olnud, muidu poleks Sa jõusaali paketti ostnud või sõbrakutsele reageerinud. 

Otsi välja see põhjus ja sea endale eesmärk! 

Sinu eesmärk peaks vastama järgmistele küsimustele:

  • Mida ma soovin saavutada?

  • Kui kiiresti soovin seda saavutada?

  • Kuidas ma hindan oma tulemusi?

Näiteks, soovin langetada kaalu 60 kg -> 55 kg kolme kuuga. Mõõdan oma tulemusi iga 2 nädala tagant, kaaludes end hommikul enne sööki.

Pea meeles, et Sinu eesmärk peab olema realistlik ja saavutatav, samas aga motiveeriv! :)

Plaan

Kui eesmärk on püstitatud, tuleb liikuda KUIDAS küsimuse juurde. Selleks vaata oma nädalakava üle - kui tihti on Sul võimalus treenida? Määra päevad ja kellaajad, mil plaanid jõusaalis käia. Ja nüüd hoia oma motivatsioon kõrgel ja järgi oma plaani!

Treeningkava ja harjutused

Nüüd on aeg mõelda oma eesmärgi peale. Mis lihasgruppe plaanid treenida, kas soovid teha jõutreeningut või pigem treenida vastupidavust? Jaga treeningud oma plaanitud päevade vahel. Jälgi sealjuures, et Sinu treeningpäevade vahele jääks vähemalt üks päev, et saaksid puhata ja taastuda. Kui siiski teed trenni kaks päeva järjest, ära teisel treeningpäeval koorma samu lihasgruppe, mida oled treeninud eelmisel. 

Nüüd otsi välja vähemalt 2 harjutust igale lihasgrupile (kas trenazööril, hantlitega, kangiga, keharaskusega või kummiga). Kuna kõiki trenazööre ei pruugi igas jõusaalis olla, siis proovi valida harjutusi, mida saad muu inventaariga teha. 

Tegutse

Nüüd on aga õige aeg jõusaali kohale minna ja oma treeningutega alustada. Seeriate ja harjutuste vahelistel puhkepausidel vaata, mida teised treenijad teevad, kuidas ühte või teist trenažööri kasutada. Kui trenn on tehtud, võta paar minutit aega tutvuda jõusaali varustusega. Tavaliselt on iga trenažööri peal olemas täpsustav silt, mis lihasgruppe saab sellega treenida.

Ole julge

Pea meeles, et kõik me kunagi alustasime nullist. Ole julge, õpi oma ja teiste vigadest, loe artikleid, jälgi treenerite ja pühendunud treenijate sotsiaalmeedia kontosid, kust saad pidevalt kasulikku infot juurde. 

Kui aga tundub, et seda teekonda on Sul siiski esialgu raske ise alustada, leia endale personaaltreener, kellest saab Sinu teejuht.


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan