Verbaalne juhendamine

Alustava personaaltreenerina tahame me kogu oma teadmistepagasit kõigiga jagada. Tihtipeale on selleks inimeseks meie klient, kellele me oma teadmisi ka demonstreerime. Samas unustame me seda, kuidas mõjutab selline infomüra meie klienti. Biomehaanika, anatoomia, treeningteadus… Kuidas saab kõike seda, mida Sina personaaltreenerina õppisid mitme päeva, nädala või kuuga, ühe treeninguga selgeks? Ning samal ajal peab veel harjutusi sooritama!? Liigne info koormab klienti ja takistab keskendumist. Just sellepärast on oluline aru saada, mis on hea verbaalne juhendamine ning kuidas seda kasutada.

Verbal cue - mis see on?

Verbal cue tähendab selget ja lühikest juhist. Selle eesmärgiks on anda kliendile võimalikult lühidalt infot sellest, mida me tahame, et ta teeks. Klient peaks seda mõistma ja suutma oma tehnikat harjutuse soorituse ajal muuta. 

Räägi lühidalt

Kui me jääme pikalt rääkima ja seletama, siis võib juhtuda üks kahest:

  1. Klient ei kuula meid ja mõtleb oma soorituse peale

  2. Klient kuulab meid, kuid tal on raske samal ajal keskenduda tehnikale

Hea verbaalne vihje peab olema võimalikult lühike.

Räägi selgelt

Selge peab olema nii sisu ise, kui ka selle esitusviis. Juhendades klienti verbaalselt peame me rääkima väga selgelt. Klient ei peaks pingutama, et meid kuulda.

Samuti pead rääkima kliendile sobivas ja arusaadavas keeles, ehk kasutama sõnu, millest klient aru saab. Seega unusta kliendiga suhtlemisel biomehaanika loengus õpitud terminid.

Juhenda

Ära unusta, et Sinu sõna või fraasi eesmärgiks on kliendi tehnika parandamine. Juhenda oma klienti, et ta päriselt saaks aru, mida ta tegema peab.

Näiteks, “mõtle oma põlvedele” ei anna kliendile sisulist infot selle kohta, kuidas ta saaks oma sooritustehnikat paremaks muuta. Selle asemel kasuta, näiteks, järgmist juhist: “põlved liiguvad varvaste suunas”. See on selge juhis, mida Sinu klient saab kohe järgida.

Ära muretse, kui Sinu juhendid ei ole alati väga lühidad. Ka see on oskus, mida pead omandama juba töö käigus.


IntensivePT koolitab personaaltreenereid Eestis, Rootsis, Soomes ja Islandil - pakkudes põhjalikke teadmisi personaaltreenerina töötamise ning oma personaaltreeneri brändi kasvatamise alustaladel. Loe lisaks koolituse ajakava ning struktuuri kohta https://www.intensivept.ee/koolituste-plaan